Reklama

Reklama

Kuszą wdziękiem oraz tatarskimi i żydowskimi przysmakami

Opublikowano: czw, 19 sie 2021 06:54
Autor:

Kuszą wdziękiem oraz tatarskimi i żydowskimi przysmakami - Zdjęcie główne

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Informacje bialskie Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego znów oczarowuje widzów i konsumentów w wielu miejscowościach swoimi egzotycznymi potrawami, wdziękiem i powrotem do tradycji. Rozsławia swoją gminę Terespol i powiat bialski, gdzie dawniej, obok Polaków, żyli Tatarzy i Żydzi.

Reklama

Jeszcze przed pandemią panie z podterespolskiej wsi miały imponujący dorobek kulinarny oraz bogatą kolekcję nagród. Działające od 2008 roku "Koło Aktywnych Kobiet" słynęło nie tylko z osiągnięć w prowadzeniu kabaretu młodzieżowego oraz z występów zespołu śpiewaczego "Łobaczewianki". Od lat zaskakiwało organizatorów konkursów nowościami kulinarnymi, które w istocie są przypominaniem już zapomnianych, starych potraw w regionie. Ubiegłoroczna przerwa koronawirusowa nie zagroziła likwidacji KAK. Od 13 lat przewodniczącą łobaczewskiego koła jest Jolanta Gawryluk.

– Naszym celem jest kultywowanie tradycji ludowych z najstarszymi potrawami. Już w minionym roku w Łobaczewie udało się nam, dzięki pomocy Gminnego Centrum Kultury, zorganizować warsztaty produktów tradycyjnych – wspomina przewodnicząca.

W tym roku łobaczewianki z dużą energią i pomysłowością wyruszyły na podbój kolejnych konkursów.

WIĘCEJ INFORMACJI Z BIAŁEJ ZNAJDZIESZ TUTAJ

Pijana wiśnia w czekoladzie

– Odtworzyłyśmy kilka receptur potraw żydowskich. Z wywiadów dowiedzieliśmy sinformaię o potrawach tatarskich. Przecież po Tatarach pozostał mizar w Zastawku – zauważa szefowa koła.

W lipcu panie z Łobaczewa odniosły sukcesy w XX edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" w Wojsławicach. Koło z Łobaczewa Małego otrzymało tam wyróżnienie za zupę żydowską z fasoli oraz czulent, a Jolanta Gawryluk za keczup z dyni, Renata Chryścionko zaś za "pijaną wiśnię w czekoladzie".

Nominacje do prestiżowej nagrody "Perła" uzyskała Teresa Puzia za rybę w soli. W tej kategorii przyznano również specjalną nagrodę Marszałka Województwa Lubelskiego, która przypadła Dorocie Gawryluk za schab dojrzewający.

– Jesteśmy pod wrażeniem, że tyle osób docenia naszą działalność! – przewodnicząca nie ukrywa radości.

W pierwszą sobotę sierpnia jej koło z sukcesem podobijało Zamość na Lubelskiej Edycji Festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich "Polska Od Kuchni". Panie wzbogaciły dorobek o cztery nagrody i dwa wyróżnienia, m.in. za tatarskie pierogi pieremiacze. Ponadto w konkursach piękności dwie reprezentantki Łobaczewa zostały wicemiss wdzięku. W kategorii młodszej Ewa Danieluk oraz w kategorii Miss Wdzięku 45 + - Renata Chryścionko.

Tatarskie potrawy doceniane

– Doceniono nas w Zamościu za to, że uczymy dzieci przyrządzania potraw i śpiewamy razem z nimi. Wystąpiłyśmy w programach telewizyjnych. Dużym powodzeniem cieszyło się tam nasze stoisko kulinarne z potrawami żydowskimi i tatarskimi. Wielu turystów sięgnęło po nasze specjały, które rozeszły się w mig – wspomina Jolanta Gawryluk.

W ubiegły czwartek Koło Aktywnych Kobiet znów mogło pochwalić się wyróżnieniem, tym razem za udział w konkursie online Bitwa Regionów. Łobaczewianki z powodzeniem nagrały filmik z przygotowania potrawy tatarskiej: czeburieki (smażone tatarskie pierogi).  Na początku września panie z Łobaczewa organizują dla uczniów w szkołach w Terespolu i Kobylanach online warsztaty kulinarne, na które otrzymały dofinansowanie z Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

– Może w przyszłości uda się nam uruchomić karczmę z produktami regionalnymi, liczymy na rozwój turystyki nad gminnym zbiornikiem retencyjnym – wyjawia przewodnicząca.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.