reklama
reklama

Nawet dzieci przyrządzają tatarskie potrawy

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Nawet dzieci przyrządzają tatarskie potrawy - Zdjęcie główne

Warsztaty kulinarne z dziećmi są niezwykle udane. Na zdjęciu w Kobylanach

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Informacje bialskie Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego ma dobrą passę. Na ministerialną listę produktów tradycyjnych trafiły jego cybulniki - potrawa tatarska. Pracowite i pomysłowe panie zachwycają publiczność degustującą ich potrawy podczas kolejnych imprez. Uczą też dzieci przyrządzania tych smakołyków.
reklama

Remigiusz Małecki, rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowskiego, poinformował nas, że minister rolnictwa i rozwoju wsi wpisał na ministerialną listę produktów tradycyjnych kolejne cztery produkty z Lubelskiego. Jedna z nich pochodzi z gm. Terespol.

– Cybulniki to potrawa tatarska wytwarzana przez gospodynie z Łobaczewa Małego, której korzenie sięgają XVII wieku. Cybulniki to rodzaj pierogów pieczonych, nadziewanych farszem z duszonej cebuli, mięsa, poddane obróbce i pieczone w piekarniku – opisał rzecznik i dodał: - Nasze województwo może się już pochwalić 236 pozycjami wpisanymi na powyższą listę, co wciąż daje nam drugie miejsce w kraju.

 

Dzieci, cybulniki i "rogacze"

Już wcześniej kobiety z Łobaczewa zarejestrowały jako produkt tradycyjny łobaczewskie kakory, czyli pieczone kopytka z nadzieniem marchewkowym.

Jolanta Gawryluk, przewodnicząca łobaczewskiego koła, poinformowała nas, że w ostatnim czasie panie zajęły II miejsce w Konkursie Kobieta Gospodarna Wyjątkowa w Porosiukach za sakiewki wegańskie. Zaś w finale wojewódzkim tego konkursu w Chełmie zdobyły wyróżnienie i nagrodę 300 zł. Startowało aż 160 kół.

– W ubiegły wtorek nasze koło przeprowadziło dla dzieci warsztaty kulinarne współfinansowane z Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej. W Szkole Podstawowej im. Orła Białego w Kobylanach dzieci z klasy drugiej uczyły się przygotowywać właśnie cybulniki – podkreśla przewodnicząca.

Dodaje, że na deser uczniowie pod okiem gospodyń przygotowały regionalne pączki "Rogacze".

– Atmosfera była wspaniała. Dziękujemy dzieciom za uczestnictwo oraz dyrekcji szkoły za piękne podziękowania – Jolanta Gawryluk nie kryje zadowolenia.

Zaznacza, iż dzięki pozyskanym funduszom unijnym na środę zaplanowane są kolejne warsztaty kulinarne w SP nr 1 w Terespolu.

 

Czas na "Perłę 2001"

Na początku października kobiety z Łobaczewa będą startować w prestiżowym Konkursie Ogólnopolskim "Perła 2021" w Poznaniu, gdzie też zaprezentują swoje specjały tradycyjne na stoisku województwa lubelskiego podczas Targów Polagra Food.

Mieszkający w Łobaczewie Jacek Danieluk, burmistrz Terespola, powiedział nam, że ma wyjątkowe szczęście degustować nowe i stare potrawy Koła Aktywnych Kobiet. Dotąd się nie zawiódł.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama