Główna
Najnowsze
Logowanie
Śmietankowiec
Ogony bobra
Stir-fry z kaszą gryczaną, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Szparagi z sosem holenderskim
Zrolowane drożdżówki
Piróg biłgorajski, ale na słodko!
Sałatka szparagowa Sezon na szparagi właśnie się zaczyna. Korzystajmy (...)
Filet z kurczaka w plastrach boczku Przepis na kolejne danie z kurczakiem w roli głównej (...)
KURCZAK CURRY Dodatkiem może być surówka z czerwonej kapusty lub mizeria czy sałata z ulubionym dressingiem. (...)
Zupa po luksembursku Trochę zalegających po świętach wędlin, trochę zielonej fasolki, odrobina wyobraźni kulinarnej - najpopularniejsza luksemburska zupa buoneschlupp to rzecz prosta i pożywna, w zasadzie starczająca za cały obiad. Zresztą komu by się o tej porze trudne rzeczy gotować chciało... (...)
Piwo i inne cuda z mniszka Tak naprawdę to wiosnę poznaje się po mniszku. Takie małe, żółte słoneczka, które właśnie teraz niespodziewanie szarobure łąki zamieniają w złote wariactwo. Niby pospolita, ale genialna roślina: uwielbiają ją pszczoły, można zrobić z niej świetny, miodopodobny syrop, ale także oryginalne, (...)
Wiosenna pomidorowa Niby zwykła pomidorowa, ale podkręcona serkami (...)
Advokat bez pieczenia Składniki podane na blaszkę o wymiarach 24 cm x 27 cm (...)
Szczaw wczesną wiosną Wszystko ma swój czas. Na Wielkanoc ma być mięcho, ma być na stole bogato, ma być misternie, kolorowo... A jak nas już brzuch boli od tego dobrobytu, to najlepiej przeczyścić wątrobę zupą z tego, co po prostu rośnie na łące (...)
Specjały na wielkanocne śniadanie Przychodzi ten błogosławiony czas. Najpierw coraz głębszej zadumy, potem oczekiwania, wreszcie radości. W kuchni to czas postu, który poprowadzi do dwudniowego biesiadowania. Ale przecież to nie jedzenie jest najważniejsze. Ważniejsze jest z kim. Żeby mieć z kim gotować i dla (...)
Jajka marynowane Jajka marynowane można przechowywać w lodówce do 2-3 miesięcy , jednak najlepiej spożyć je w ciągu pierwszego miesiąca (...)
Kaczka i pomarańcze z patelni inny doceni oryginalny charakter... Tak naprawdę to wszystko najbardziej apetyczne i doskonałej jakości znajdziemy u... kaczki. A potem już prosto: coś słodkiego, kwaśnego, pikantnego, trochę aromatów... (...)
Stefanka Najlepiej smakuje mocno schłodzone, np. na drugi dzień. (...)
Knedle z serem Najlepiej dzień wcześniej do obiadu ugotować więcej ziemniaków (...)
Ciasto filo Pachnące masłem, cieniutkie listeczki. Kruche, chrupiące i rozpływające się w ustach. Turcy filo przekładają orzechami i miodem (baklawa), Grecy zaś napełniają swoje pierożki i zapiekanki serem i szpinakiem. Jedna i druga wersja jest znakomita, ale najpierw trzeba zrobić ciasto... (...)